Alle begin is moeilijk, maar zeker niet onmogelijk (+ 3 tips)
Je staat op, zoals alle andere dagen, kijkt in de spiegel en komt tot dezelfde conclusie als de laatste 145 keer dat je dat deed: je wil iets aan je lichaam doen. Je gaat douchen, vertrekt naar het werk, komt thuis, kijkt tv, gaat slapen en doet hetzelfde op dag 147. Je wil er iets aan doen, maar waar moet je beginnen?
Mensen hebben het altijd enorm moeilijk om aan iets nieuws te beginnen. Dit heeft verschillende redenen.
Eén van die redenen is dat onze hersenen gewend zijn aan de dingen die we regelmatig doen. We zijn gewoontedieren. We houden vast aan dingen die we leuk en niet leuk vinden. Dingen die we kopen en niet kopen. Dingen die we denken en niet denken. Wanneer er iets nieuws op ons pad komt, moet het voordeel te groot zijn om te negeren voordat we er nog maar aandacht aan besteden.
Iedereen weet dat sporten en gezond eten beter zijn dan niet sporten en ongezond eten, en toch blijkt uit de cijfers dat 49,3% van de volwassen bevolking kampt met overgewicht. Dit betekent dat hun BMI (Body Mass Index) boven de 25 ligt.
BMI drukt de verhouding uit tussen je gewicht en lengte. Het gemiddelde ligt ergens tussen de 18,5 en 25. Tussen 25 en 30 heb je overgewicht en meer dan 30 duidt op obesitas. Hier moet wel bij vermeld worden dat BMI niet het eindoordeel is. Mensen met enorm veel spieren kunnen een ‘slecht’ BMI hebben, maar dit komt doordat spieren meer wegen dan vet bij hetzelfde volume.
Nog een reden is dat mensen altijd hele grote plannen hebben en van 0 naar 100 willen gaan in weken of maanden. We kijken niet naar de eerste stap, maar we kijken meteen naar het eindresultaat. Komt dit niet snel genoeg, dan is dat voor velen een reden om af te haken.
Een derde reden is dat je het doet voor iemand anders. Vaak begin je te sporten met iemand die je overhaald heeft om mee te gaan. Dit kan een familielid, vriend, vriendin, je man of vrouw zijn. Vanaf het moment dat die persoon opgeeft, is de verleiding eens zo groot om terug elke avond voor de tv met chips te zitten in plaats van in de sportschool. Doe het voor jezelf, doe het omdat het goed voelt, doe het omdat het je laat groeien als persoon. Vanaf je sporten ziet als een noodzakelijke activiteit en niet als een optie, zal je makkelijker geneigd zijn toch te gaan.
Wat kan ervoor zorgen dat je het wel volhoudt?
1. Begin met kleine stapjes. Niemand loopt meteen een marathon. Begin klein en hou je doelen en prestaties dagelijks bij. Als je 5 blikjes frisdrank, 2 zakken chips en 2 pakken sigaretten per week rookt. Verminder die 5 blikjes naar 4, 2 zakken naar 1 zak en 2 pakken naar 1 pak de week daarna. Probeer stap voor stap af te bouwen.
2. Op je voeding letten is enorm belangrijk. Vraag raad aan een coach (of stuur ons een bericht😀). Trainen met iemand die heel gemotiveerd is werkt aanstekelijk en motiverend. Vanaf je gewend bent om naar de sportschool te gaan en resultaat begint te zien, is de stap om ook je voeding aan te passen makkelijker gezet.
3. Train vandaag voor over 1 jaar. Wat je vandaag doet, zal invloed hebben op waar je over 1 jaar staat. In het begin zal je weinig tot geen verandering zien en dat is compleet normaal. Als je elk stapje, elke dag, juist doet, zal je voor je het weet een wereld van verschil zien. Niet altijd meteen in de spiegel of op de weegschaal, maar je zal merken dat je T-shirts te klein worden (als je aankomt) of je broek ineens te groot is (als je afvalt).
Heb je meer vragen of weet je niet waar te beginnen? Stuur ons een bericht en we helpen je graag verder.